SSC CGL Previous Year Paper With Solution, Sample Paper With Answers

SSC CGL Previous Year Paper With Solution

  • SSC CGL Previous Year Paper With SolutionStaff Selection Commission (SSC) organized a written exam know of Combined Graduate Level (CGL) Exam every years. There are huge no. of applicants who applied every year for this exam and prepare for it. For the good preparation applicants are searching for the SSC CGL Previous Year Paper with Solution.
  • If you are also wants to download Sample Paper with Answers then you must read the provided information below on this page of www.recruitmentlaunchers.com

SSC CGL Syllabus

SSC CGL Previous Year Paper with Solution

1. The Paithan (Jayakwadi) Hydro-electric project, completed with the help of Japan, is on the river

a)    Ganga

b)    Cauvery

c)    Narmada

d)    Godavari

Answer: Godavari

2. The pass located at the southern end of the Nilgiri Hills in south India is called

a)    The Palghat gap

b)    The Bhorghat pass

c)    The Thalgat pass

d)    The Bolan pass

Answer: The Palghat gap

3. The India’s highest annual rainfall is reported at

a)    Namchi, Sikkim

b)    Churu, Rajasthan

c)    Mawsynram, Meghalaya

d)    Chamba, Himachal Pradesh

Answer: Mawsynram, Meghalaya

4. The refineries are Mathura, Digboi and Panipat are set up by

a)    Indian Oil Corporation Ltd.

b)    Hindustan Petroleum Corporation Ltd.

c)    Bharat Petroleum Corporation Ltd.

d)    Crude Distillation unit of Madras Refineries Ltd.

Answer: Indian Oil Corporation Ltd.

5. Which of the following groups of states has the largest deposits of iron ore?

a)    Andhra Pradesh and Karnataka

b)    Bihar and Orissa

c)    Madhya Pradesh and Maharashtra

d)    West Bengal and Assam

Answer: Bihar and Orissa

SSC CGL Admit Card

6. The south-west monsoon contributes ____ of the total rain in India.

a)    86%

b)    50%

c)    22%

d)    100%

Answer: 86%

7. The year ____ is called a Great Divide in the demographic history of India.

a)    1901

b)    1921

c)    1941

d)    1951

Answer: 1921

8. The victories of Karikala are well portrayed in

a)    Palamoli

b)    Aruvanad

c)    Pattinappalai

d)    Padirrupattu

Answer: Pattinappalai

9. The objective of the Morley-Minto Reforms was

a)    Extension of provincial assemblies

b)    To give more powers to local government

c)    To abolish the post of secretary of the state for india

d)    To establish diarchy in provinces

Answer: Extension of provincial assemblies

10. The minimum age required to become the prime minister of India is

a)    25 years

b)    30 years

c)    40 years

d)    35 years

Answer: 25 years

How To Crack SSC CGL Exam In First Attempt 

11. The office of the prime minister of India

a)    Rests on coronations

b)    Is created by the parliament

c)    Is created by the constitution

d)    All of the above

Answer: Is created by the constitution

12. The Objectives Resolution which laid down the main objectives to guide the deliberations of the Assembly was moved by

a)    Sardar Patel

b)    Jawaharlal Nehru

c)    K.M. Munshi

d)    B.R. Ambedkar

Answer: Jawaharlal Nehru

13. Since 1983, the RBI’s responsibility with respect to regional rural banks was transferred to

a)    ARDC

b)    SBI

c)    NABARD

d)    PACs

Answer: NABARD

14. Which of the following is not a part of machinery that settles industrial disputes?

a)    Wage Court

b)    Works Committee

c)    Conciliation officers

d)    Board of Conciliation

Answer: Wage Court

SSC CGL Interview Question & Answers

15. Deficit financing implies

a)    Printing New Currency Notes

b)    Replacing New Currency With Worn Out Currency

c)    Public Expenditure In Excess Of Public Revenue

d)    Public Revenue In Excess Of Public Expenditure

Answer: Public expenditure in excess of public revenue

Find More Related Details

SSC CGL Recruitment SSC CGL TIER-1 Result 
SSC CGL Answer Key SSC Coaching Centre
SSC Exam Calendar SSC Prep Books

Leave a Reply

Your email address will not be published.