Indian Economic Service Sample Paper- IES Exam Previous Year Solved PDF

Indian Economic Service Sample Paper- IES Exam Previous Year Solved PDF

Indian Economic Service Sample Paper

Indian Economic Service Sample PaperIndian Economic Services (IES) exam is one of the esteemed exams conducted by Union Public service Commission (UPSC). In order to qualify for IES exam, aspirants are suggested to go through Indian Economic Service Sample Paper, to become familiar with the type of questions usually asked in the exam. 

Number of Young candidates who have qualified post graduate degree from a recognized university in Economics/ Business Economics/ Applied Economics / Econometrics for Indian Economic Services apply for Indian Economic Service exam and for better preparation search for IES Exam Previous Year Solved paper PDF.

The exam is held every year in the month of November or December. UPSC conducts Indian Economic Services examination every year to recruit Grade IV officers. You can look into IES Exam Previous Year Solved paper PDF to get an idea about the pattern and nature in which the questions are set.

UPSC IES Exam Notification

Indian Economic Service Sample Paper

General English

Essay

Q. 1: Write an Essay is  not less than 800 words on any one of the following topics:

a)    Leadership is not a position but a responsibility

b)    Does the rise of materialism

c)    Understanding is the best stand of responsibility

d)    Individual freedom versus social responsibility

e)    The scientific of modern world

Unseen Passage -1

The law in many parts of the world increasingly restricts the discharge of agricultural slurry into watercourses. The simplest and often the most economically sound practice returns the material to the land as semisolid manure or as sprayed slurry. This dilutes its concentration in the environment to what might have occurred III a more primitive and sustainable type of agriculture and converts pollutant into fertilizer. Soil microorganisms decompose the organic components of sewage and slurry and most of the mineral nutrients become available to be absorbed again by the vegetation.
The excess input of nutrients, both nitrogen and phosphorus – based, from agricultural runoff (and human sewage) has caused many ‘healthy’ oligotrophic lakes (low nutrient concentrations, low plant productivity with abundant water weeds, and clear water) to change to eutrophic condition where high nutrient inputs lead to high phytoplankton productivity (sometimes dominated by bloom-forming toxic species). This makes the water turbid, eliminates large plants and, in the worst situations, leads to anoxia and fish kills; so called cultural eutrophication. Thus, important ecosystem services arc lost, including the provisioning service of wild-caught fish and the cultural services associated with recreation.
The process of cultural eutrophication of lakes has been understood for some time. But only recently did scientists notice huge ‘dead zones’ in the oceans near river outlets, particularly those draining large catchment areas such as the Mississippi in North America and the Yangtze in China. The nutrient-enriched water flows through streams, rivers and lakes, and eventually to the estuary and ocean where the ecological impact may be huge, killing virtually all invertebrates and fish in areas up to 70,000 km2 in extent. More than 150 sea areas worldwide are now regularly starved of oxygen as a result of decomposition of algal blooms, fuelled particularly by nitrogen from agricultural runoff of fertilizers and sewage from large cities. Oceanic dead zones are typically associated with industrialized nations and usually lie off’- ‘countries that subsidize their agriculture, encouraging farmers to increase productivity and use more fertilizer.

1. According to the passage, why should the discharge of agricultural slurry into watercourses be restricted?

  1. Losing nutrients in this way is not a good practice economically.
  2. Watercourses do not contain the microorganisms that can decompose organic components of agricultural slurry.
  3. The discharge may lead to the eutrophication of water bodies.

Select the correct answer using the codes given below
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: c

2. The passage refers to the conversion of “pollutant to fertilizer”. What is pollutant and what is fertilizer in this context?

(a)  Decomposed organic component of slurry is pollutant and microorganisms in soil constitute fertilizer.

(b)  Discharged agricultural slurry is pollutant and decomposed slurry in soil is fertilizer.

(c)  Sprayed slurry is pollutant and watercourse is fertilizer.

(d)  None of the above expressions is correct in this context.

Answer: b

3. According to the passage, what are the effects of indiscriminate use of fertilizers?

  1. Addition of pollutants to the soil and water.
  2. Destruction decomposer of microorganisms in soil.
  3. Nutrient enrichment of water bodies.
  4. Creation of algal blooms.

Select the correct answer from the codes given below:

(a)  1, 2 and 3 only

(b)  1, 3 and 4 only

(c)  2 and 4 only

(d)  1, 2, 3 and 4

Answer: b

How To Prepare For IES

4. What is/are the characteristics of a water body with cultural eutrophication?

  1. Loss of ecosystem services
  2. Loss of flora and fauna
  3. Loss of mineral nutrients

Select the correct answer using the code given below

(a)  1 only

(b)  1 and 2 only

(c)  2 and 3 only

(d)  1, 2 and 3

Answer: b

5. What is the central theme of this passage?

(a)  Appropriate legislation is essential to protect the environment.

(b)  Modern agriculture is responsible for the destruction of environment.

(c)  Improper waste disposal from agriculture can destroy the aquatic ecosystems.

(d)  Use of chemical fertilizers is undesirable in agriculture.

Answer: c

Male lions are rather reticent about expanding their energy in hunting more than three quarters of kills are made by lionesses are in front, tensely scanning ahead, the cubs lag playfully behind and the males bring up the rear, walking slowly, their massive heads nodding with each step as if they were bored with the whole matter. But slothfulness may have survival value. With lionesses busy hunting, the males function as guard for the cubs, protecting them particularly from hyenas.

Passage II:

Male lions are rather reticent about expanding their energy in hunting more than three quarters of kills are made by lionesses are in front, tensely scanning ahead, the cubs lag playfully behind and the males bring up the rear, walking slowly, their massive heads nodding with each step as if they were bored with the whole matter. But slothfulness may have survival value. With lionesses busy hunting, the males function as guard for the cubs, protecting them particularly from hyenas.

Questions & Answer:

1-)According to the passage male lions generally do not go for huntings because

(a)  they don not like it.

(b)  they want lioness to get training

(c)  they wish to save their vigour for other things

(d)  they are very lazy

Answer: c

2-)Male lions protect their cubs

(a)  from the members of their own species

(b)  from hyenas only

(c)  from hyenas as much as from other enemies

(d)  more from hyenas than from other animals

Answer: d

English Language Quiz

3-)Lioness go for hunting

(a)  all alone

(b)  with their male partners only

(c)  with their cubs and male partners

(d)  with their cubs only

Answer: c

4-)When the lionesses go in search for their prey, they are very

(a)  serious

(b)  cautious

(c)  playful

(d)  sluggish

Answer: b

III: Rearrange the following five sentences in proper sequence to form a meaningful paragraph, then answer the questions given below.

In fact, it prevents us from helping children to analyze conflict, to learn to cope with it and counter it. Children have always known that there is conflict in the adult world. However, the make-believe world that 19th century rationally imposed on childhood in Europe and which we impose in an institutionalized manner through our modern education system can hardly be described as related in this regard. We may therefore conclude that conflict in an institutionalized manner is not a matter of faith in children’s capacities; rather, it is a lack of faith in ourselves as adults. Further, psychologists tell us and story tellers have always known that the child’s desire to search for order and coherence gathers strength from the knowledge of conflict.

1-)Which of the following should be the fourth sentence in the paragraph?

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

(e)  5

Answer: c

2-)Which of the following should be the last sentence in the paragraph?

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

(e)  5

Answer: d

3-)Which of the following should be the third sentence in the paragraph?

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

(e)  5

Answer: a

Online Practice Test For Best Preparation

4-)Which of the following should be the second sentence in the paragraph?

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

(e)  5

Answer: e

5-)Which of the following should be the first sentence in the paragraph?

(a)  1

(b)  2

(c)  3

(d)  4

Answer: b

Note:

If you face any query and desire to grab more details about Indian Economic Service Sample Paper than you may write your views in the below sated comment box or you may Log on to Facebook and Google +.

You may also like to visit this section

IES Hall Ticket How To Prepare Gk For Exam
UPSC Calendar UPSC Syllabus
UPSC Coaching Classes UPSC Study Material
How to Become Topper in Exams Daily Free Job Alert Updates
GK Questions & Answers Time Management for Students
How To Get Rid Of Exam Fear How To Prepare For Exam In Less Time

NO COMMENTS

Leave a Reply