Current Affairs October 2015-2016 PDF Quiz, Question & Answers In English

Current Affairs October 2015-2016 PDF Quiz, Question & Answers In English

0

Current Affairs October

Current Affairs OctoberDear aspirants, if you are preparing for any competitive exam or searching for Current Affairs October then no need to search anymore because this page is made to cater you information on Current Affairs October 2015 with questions and answers. Applicants, who are preparing for any competitive examination likewise UPSC / SSC /CAT / MAT/IBPS/ Railway etc, can get Current Affairs October 2016 with Question & Answers from this page in PDF form. This page is very useful for scoring good marks.

Current Affairs October

  • International Translation Day observed across the world
  • Piyush Goyal launched Access to Clean Cooking Energy and Electricity – Survey of States Report
  • INS Kochi, indigenously built largest warship, dedicated to the nation
  • NOC Online Application Portal and Processing System for the National Monument Authority launche
  • Hungry Bengal: War, Famine, Riots and the End of Empire authored by Janam Mukherjee
  • Fourth Bi-monthly Monetary Policy Statement 2015-16 announced; Repo rate cut by 0.50 percent
  • Union Government appointed four Brand Ambassadors for Digital India Programme
  • Leaders’ Summit on Peacekeeping held at the UN headquarters in New York
  • Jayant Prasad appointed as Director General of Institute for Defence Studies and Analyses
  • NGT issued notice to Union Government on plea seeking stay on Lakhwar HEP
  • Strong Evidence of Liquid Water on Mars: NASA
  • Maharashtra Government declared 2017 as Visit Maharashtra Year
  • Delhi HC admitted plea challenging validity of Article 370 of Constitution of India
  • China’s Didi Kuaidi joined hands with Ola to compete Uber in India
  • Reliance signed strategic pact with EDIC to manufacture defence equipment
  • 1st Indo-Africa ICT Expo launched in Nairobi
  • Union Ministry of Road Transport launched Green Highways Policy, 2015
  • Wipro selected as member of Dow Jones Sustainability World Index
  • NLC set up its first 10 MW solar power plant
  • Indo-British van driver Dee Patel honoured with Pride of Britain Award
  • Boat with 200 onboard capsized in River Koholi in Kamrup district of Assam
  • World Heart Day 2015 celebrated with theme creating heart-healthy environments
  • Ministry of Railways launched Indian Railway Knowledge Portal
  • Union Ministry of Tourism launched new initiatives on World Tourism Day
  • India signed 123.51 Million US dollar Loan Agreement with Asian Development Bank
  • Meghalaya Governor Shanmuganathan got additional charge of Governor of Manipur
  • Google teamed up with Indian Railways to provide free Wi-Fi at 400 Stations
  • Nepal imposed vehicle curbs due to fuel shortage
  • Lucknow-based CSIR-CIMAP won CSIR Award for S&T Innovations for Rural Development, 2014
  • Qualcomm Announced Investment of 150 Million US Dollars for Indian Start-Ups
  • India’s 1st dedicated satellite for astronomy research ASTROSAT launched
  • Former England Fast Bowler Frank Tyson Died
  • Mathematician Jacob Tsimerman won 2015 SASTRA Ramanujan Prize
  • Manipur Governor Syed Ahmed died
  • Hoping Stone Lyngdoh, Meghalaya’s oldest & longest serving legislator, passed away
  • World Bank released report entitled Leveraging Urbanisation in South Asia
  • World Tourism Day observed with theme One Billion Tourists, One Billion Opportunities
  • Mercedes driver Lewis Hamilton won 2015 Formula 1 Japanese Grand Prix title
  • Grant citizenship to Chakma-Hajong Refugees within 3 months: Supreme Court
  • Sania Mirza-Martina Hingis won Ghangzhou Open Women’s Doubles title
  • Conference on contemporary relevance of Bhagvad Gita held in United Kingdom
  • Union Government formed B S Baswan committee to revisit civil services examination pattern
  • S K Sharma appointed as Chairman of Bhakra Beas Management Board
  • China successfully launched carrier rocket Long March-11
  • Prohibition of Child Marriage Act, 2006 to apply on Muslims also: Gujarat High court
  • UNICEF unveiled Assembly of Youth digital installation at the UN headquarters in New York
  • CSI released survey report on prevalence of cardiovascular disease in India
  • Matthias Muller appointed as CEO of Volkswagen Group
  • Shivinder Mohan Singh resigned as executive vice-chairman of Fortis Healthcare Limited
  • UNGA adopted Transforming Our World: the 2030 Agenda for Sustainable Development
  • Rear Admiral Sanjay Mahindru took charge as Flag Officer Submarines
  • Indian tribal woman Permila Tirkey won first discrimination-based Case in United Kingdom
  • EU imposed anti-dumping duty on Indian water and sewage pipes for six months
  • CCI cleared Heidelberg-Italcementi Deal
  • Mars Orbiter Mission (MOM): India’s Pride
  • Arvind Panagariya appointed as Sherpa for G-20 Summit
  • Reserve Bank of India relaxed Change in Ownership Norms of Borrowing Entities
  • Australian PM Malcolm Turnbull announced 70 million US dollar package to fight domestic violence
  • Union Environment Ministry notified Guidelines on Sustainable Sand and Minor Mineral Mining

Read Pratiyogita Darpan

Current Affairs Question and Answers October 2015:

Q. 1) Which High Court of India ruled that the Prohibition of Child Marriage Act (PCMA), 2006 will apply on Muslims too?

(A) Rajasthan High Court

(B) (B)New Delhi High Court

(C) Gujarat High Court

(D) Madras High Court

Answer: C

Q. 2) Which Indian player has been selected by International Tennis Federation for Davis Cup Commitment Award?

(A) Rohan Bopanna

(B) Yuki Bhambri

(C) Mahesh Bhupathi

(D) Harsh Mankad

Answer: A

Q. 3) Which Committee has been appointed by the central government to study and recognize obsolete laws?

(A) Ramanujam Committee

(B) Kelkar Committee

(C) Rao Committee

(D) Rangarajan Committee

Answer: A

Q. 4) Which among the following committees has recently submitted its interim report on women safety?

(A) Justice C.S. Dharmadhikari Committee

(B) Justice V. Ramaswami Committee

(C) Justice J.M. Shelat Committee

(D) Justice R.S. Bachawat Committee

Answer: A

Q. 5) Which day has been proclaimed by United Nations as “International Genocide Commemoration Day”?

(A) December 9

(B) November 12

(C) October 25

(D) September 22

Answer: A

Latest Current Affairs Today

Q. 6) The objective of the recently launched “Reefer Vehicle Call-in-Centre Scheme” is to ___?

(A) Provide boost to automobile sector

(B) Evaluate the safety of different vehicles in the country

(C) Smooth transportation of perishable goods

(D) None of the above

Answer: C

Q. 7) Who among the following has won the Naad Bhed Yuva Puraskar for 2014?

(A) Apoorva Krishna

(B) Kala Ramnath

(C) Sangeeta Shankar

(D) Embar Kannan

Answer: A

Q. 8) With how many permanent members of United Nations Security Council India has civil nuclear pact signed?

(A) Two

(B) Three

(C) Four

(D) Five

Answer: C

Q. 9) Union Home Ministry has inaugurated the integration of Border Security Force with which of the following projects of the Gujarat Government at Bhuj, Gujarat?

(A) BISAG

(B) TRISAG

(C) VISAG

(D) MISAG

Answer: A

Q. 10) Which of the following recently got the certificate by Limca Book of Records for the “Largest Yoga performance”?

(A) ITBP

(B) BSF

(C) CRPF

(D) NCC

Answer: D

Samanya Gyan Darpan

Q. 11) Who among the following is first Spaniard to win World Badminton Championship?

(A) Yoana Martinez Barbero

(B) Maria Kristin

(C) Erin Carroll

(D) Carolina Marin

Answer: D

Q. 12) Which of the following became the second longest running reactor in the world?

(A) Unit 2 of Tarapur Atomic Power Station

(B) Unit 5 of Rajasthan Atomic Power Station

(C) Unit 2 of Kakrapar Atomic Power Station

(D) Unit 5 of Madras Atomic Power Station

Answer: B

Q. 13) Which amongst the following automakers in India launched quadricycle ‘Qute’ recently?

(A) Tata Motors

(B) Marutu Suzuki

(C) Volkswagen

(D) Bajaj Auto

Answer: D

Q. 14) Which Prime Minister of India had started the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana?

(A) PV Narsimha Rao

(B) Manmohan Singh

(C) Atal Bihari Vajpayee

(D) Narendra Modi

Answer: C

Q. 15) Who among the following heads the expert group set up by NITI Aayog to draft land leasing law?

(A) R Mehrishi

(B) T Haque

(C) JP Mishra

(D) HS Meena

Answer: B

GK Questions with Answers

Q. 16) Garampani sanctuary is located at

(A) Junagarh, Gujarat

(B) Diphu, Assam

(C) Kohima, Nagaland

(D) Gangtok, Sikkim

Answer: B

Q. 17) For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?

(A) Physics and Chemistry

(B) Physiology or Medicine

(C) Literature, Peace and Economics

(D) All of the above

Answer: D

Q. 18) Federation Cup, World Cup, Allywyn International Trophy and Challenge Cup are awarded to winners of

(A) Tennis

(B) Volleyball

(C) Basketball

(D) Cricket

Answer: B

Q. 19) Guwahati High Court is the judicature of

(A) Nagaland

(B) Arunachal Pradesh

(C) Assam

(D) All of the above

Answer: D

Q. 20) Film and TV institute of India is located at

(A) Pune (Maharashtra)

(B) Rajkot (Gujarat)

(C) Pimpri (Maharashtra)

(D) Perambur (Tamilnadu)

Answer: A

You may also like to visit this Section

Online Practice Test For Best Preparation How To Prepare Gk For Exam
Himachal Pradesh Current Affairs Get Career Success Tips
How to Prepare for Reasoning How To Prepare For Exam In Less Time

NO COMMENTS

Leave a Reply