Current Affairs April 2015 Download Free PDF IT World/Bank Exams Latest MCQ

Current Affairs April 2015 Download Free PDF IT World/Bank Exams Latest MCQ

0

Current Affairs April 2015

Qualified & Attentive candidates, who are going to start preparation for any competitive exam in the month of April for getting relevant jobs, may have to check Current Affairs April 2015 from this page. Applicants, who want to get govt. jobs by giving entrance exam, may download examination questions papers for practice purpose through online mode.

Now, in every field the level of competition is too high so you may get detailed information about Current Affairs April 2015 such as latest questions papers for bank exam in form of MCQs, IT world related news etc, which is provided below by team of recruitmentlauncher.com.

Current Affairs January 2015  Current Affairs February 2015
Current Affairs March 2015 Read Pratiyogita Darpan January 2015
GK Questions & Answers Jobs By Organization

 

Highlights April 2015

  • 9 agricultural products from north-east India accorded GI registration tag
  • Katsushi Inoue appointed as President & CEO of Honda Cars India Ltd
  • Madan Mohan Malviya conferred with Bharat Ratna posthumously
  • Two interceptor boats, FPV commissioned into Indian Coast Guard’s Eastern Fleet
  • Adoor Gopalakrishnan honoured with Bishwaratna Dr Bhupen Hazarika International Solidarity Award
  • Aditi Arya wins Miss India 2015 title
  • Australian cricketer Michael Clarke retires from ODI cricket
  • Balbir Singh Senior awarded with Major Dhyan Chand Lifetime Achievement Award
  • Saina Nehwal wins India Open Super Series Badminton Women’s Singles 2015 Title
  • Australia wins ICC Cricket World Cup for 5th time
  • Union Government gives nod to AWACS project
  • Earth Hour 2015 observed across the World
  • Great Indian one-horned Rhinoceros’ population rises in Kaziranga: 2015 Census
  • Rajasthan passes bill to ban camel slaughter
  • Indian American scientist Murty Kambhampati chosen for US Presidential award
  • ISRO successfully launches fourth navigation satellite IRNSS 1D
  • Saina Nehwal creates history by becoming first Indian woman player to become World No. 1
  • Former CM of Mizoram Brigadier (Retd) Thenphunga Sailo passes away
  • Rajasthan becomes first state to pass bill on eligibility for Panchayat polls
  • ISRO named for Gandhi Peace Prize 2014
  • President confers Bharat Ratna on Atal Bihari Vajpayee
  • First goods train from Lumding to Silchar in Asssam flagged off
  • Delhi Government launches India’s first E-ration card service
  • Saudi Arabia along with GCC launches military operation against Houthi rebels in Yemen

Latest Current Affairs

Questions and answers of Current Affairs April 2015

Ques:1. Entomology is the science that studies

A. Behavior of human beings

B. Insects

C. The origin and history of technical and scientific terms

D. The formation of rocks

Ans: B

Ques:2. Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world’s

A. largest railway station

B. highest railway station

C. longest railway station

D. None of the above

Ans: A

Ques:3. Garampani sanctuary is located at

A. Junagarh, Gujarat

B. Diphu, Assam

C. Kohima, Nagaland

D. Gangtok, Sikkim

Ans: B

Ques:4. For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?

A. Physics and Chemistry

B. Physiology or Medicine

C. Literature, Peace and Economics

D. All of the above

Ans: D

Ques:5. Hitler party which came into power in 1933 is known as

A. Labour Party

B. Nazi Party

C. Ku-Klux-Klan

D. Democratic Party

Ans: B

Ques:6. FFC stands for

A. Foreign Finance Corporation

B. Film Finance Corporation

C. Federation of Football Council

D. None of the above

Ans: B

Ques:7. Galileo was an Italian astronomer who?

A. developed the telescope

B. discovered four satellites of Jupiter

C. discovered that the movement of pendulum produces a regular time measurement

D. All of the above

Ans: D

Ques:8. Habeas Corpus Act 1679

A. states that no one was to be imprisoned without a writ or warrant stating the charge against him

B. provided facilities to a prisoner to obtain either speedy trial or release in bail

C. safeguarded the personal liberties of the people against arbitrary imprisonment by the king’s orders

D. All of the above

Ans: D

Ques:9. Exposure to sunlight helps a person improve his health because

A. the infrared light kills bacteria in the body

B. resistance power increases

C. the pigment cells in the skin get stimulated and produce a healthy tan

D. the ultraviolet rays convert skin oil into Vitamin D

Ans: D

Ques:10. Guarantee to an exporter that the importer of his goods will pay immediately for the goods ordered by him, is known as

A. Letter of Credit (L/C)

B. laissezfaire

C. inflation

D. None of the above

Ans: A

Ques:11. Gulf cooperation council was originally formed by

A. Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia and United Arab Emirates

B. Second World Nations

C. Third World Nations

D. Fourth World Nations

Ans: A

Ques:12. First China War was fought between

A. China and Britain

B. China and France

C. China and Egypt

D. China and Greek

Ans: A

Ques:13. Dumping is

A. selling of goods abroad at a price well below the production cost at the home market price

B. the process by which the supply of a manufacture’s product remains low in the domestic market, which batches him better price

C. prohibited by regulations of GATT

D. All of the above

Ans: D

Ques:14. Famous sculptures depicting art of love built some time in 950 AD – 1050 AD are

A. Khajuraho temples

B. Jama Masjid

C. Sun temple

D. Mahabalipuram temples

Ans: A

Ques:15. Friction can be reduced by changing from

A. sliding to rolling

B. rolling to sliding

C. potential energy to kinetic energy

D. dynamic to static

Ans: A

Ques:16. Guwahati High Court is the judicature of

A. Nagaland

B. Arunachal Pradesh

C. Assam

D. All of the above

Ans: D

Ques:17. During eleventh Antarctic Expedition in Nov. 1991/March 1992 ____ was installed.

A. SODAR (SOnic Detection And Ranging)

B. Second Permanent Station ‘Maitree’

C. First permanent station ‘Dakshin Gangotri’

D. None of the above

Ans: A

Ques:18. From the following, choose the set in which names of Secretary-Generals of the UNO are arranged in correct chronological order?

A. U Thant, Kurt Waldheim, Dag Hammarskjoeld, Trygve Lie.

B. Trygve Lie, Dag Hammarskjoeld, U Thant, Kurt Waldheim.

C. Trygve Lie, U Thant , Dag Hammarskjoeld, Kurt Waldheim.

D. U Thant, Dag Hammarskjoeld, Trygve Lie, Kurt Waldheim.

Ans: B

Ques:19. Fire temple is the place of worship of which of the following religion?

A. Taoism

B. Judaism

C. Zoroastrianism (Parsi Religion)

D. Shintoism

Ans: C

Ques:20. Film and TV institute of India is located at

A. Pune (Maharashtra)

B. Rajkot (Gujarat)

C. Pimpri (Maharashtra)

D. Perambur (Tamilnadu)

Ans: A

Samanya Gyan Darpan 2015

NO COMMENTS

Leave a Reply