CAT Model Papers, Sample Questions/Previous Year Papers With Solution

CAT Model Papers

The Common Admission Test (CAT) is an all-India computer based test which is conducted by the Indian Institutes of Management (IIMs). It is a compulsory entrance exam for the admission to the Post-graduate and companion Programs in management courses of several management institutes all over India including the IIMs or in non-IIM organizations that have enroll the CAT scores to be used in their admission process.

The questions of CAT entrance Exam is to be based on the topics like Quantitative Ability, Data Interpretation, Verbal Ability and Logical Reasoning skills, in which the Quantitative Ability & Data Interpretation section is presented first, come after by Verbal Ability & Logical Reasoning.

We provide some Model Papers/ sample papers to help the candidates who are going to appear in the upcoming entrance test of CAT. You can scroll down the page to get some sample questions of the test.

CAT Model Papers, Sample Questions:

1.         The price of Darjeeling tea (in rupees per kilogram) is 100 + 0.10 n, on the nth day of 2007 (n = 1, 2… 100), and then remains constant. On the other hand, the price of Ooty tea (in rupees per kilogram) is 89 + 0.15n, on the nth day of 2007 (n = 1, 2… 365). On which date in 2007 will the prices of these two varieties of tea be equal?

A. June 30
B. May 21
C. April 11
D. May 20

ANS. D 

2.       A quadratic function f(x) attains a maximum of 3 at x = 1. The value of the function at x = 0 is 1. What is the value of f(x) at x = 10?

A. -105
B. –119
C. –159
D. –110

ANS. C

3.         Two circles with centres P and Q cut each other at two distinct points A and B. The circles have the same radii and neither P nor Q falls within the intersection of the circles. What is the smallest range that includes all possible values of the angle AQP in degrees?

A. Between 0 and 45
B. Between 0 and 90
C. Between 0 and 30
D. Between 0 and 60
E. Between 0 and 75

ANS: D 

4.       Find the greatest number that will divide 43, 91 and 183 so as to leave the same remainder in each case.

A. 4

B. 7

C. 9

D. 13

ANS. A

5.         The H.C.F. of two numbers is 23 and the other two factors of their L.C.M. are 13 and 14. The larger of the two numbers is:

A. 276

B. 299

C. 322

D. 345

ANS. C

 

6.         Six bells commence tolling together and toll at intervals of 2, 4, 6, 8 10 and 12 seconds respectively. In 30 minutes, how many times do they toll together ?

A. 4

B. 10

C. 15

D. 16

ANS. D

7.         Let N be the greatest number that will divide 1305, 4665 and 6905, leaving the same remainder in each case. Then sum of the digits in N is:

A. 4

B. 5

C. 6

D. 8

ANS. A

8.         The greatest number of four digits which is divisible by 15, 25, 40 and 75 is:

A. 9000

B. 9400

C. 9600

D. 9800

ANS. C

9.         Look at this series: 2, 1, (1/2), (1/4) … What number should come next?

A. (1/3)

B. (1/8)

C. (2/8)

D. (1/16)

ANS. B

10.      Look at this series: 7, 10, 8, 11, 9, 12… What number should come next?

A. 7

B. 10

C. 12

D. 13

ANS. B

11.     A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?

A. 120 meters

B. 180 meters

C. 324 meters

D. 150 meters

ANS. D

12.     A train 125 m long passes a man, running at 5 km/hr in the same direction in which the train is going, in 10 seconds. The speed of the train is:

A. 45 km/hr

B. 50 km/hr

C. 54 km/hr

D. 55 km/hr

ANS. B

13. Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is:

A. 1: 3

B. 3: 2

C. 3: 4

D. None of these

ANS. B

14.     3 pumps, working 8 hours a day, can empty a tank in 2 days. How many hours a day must 4 pumps work to empty the tank in 1 day?

A. 9

B. 10

C. 11

D. 12

ANS. D

15.     Running at the same constant rate, 6 identical machines can produce a total of 270 bottles per minute. At this rate, how many bottles could 10 such machines produce in 4 minutes?

A. 648

B. 1800

C. 2700

D. 10800

ANS. B

 

NOTE: Our web portal Recruitmentlauncher.com is also providing latest recruitment, result, and other upcoming notification of all the Govt and private organization. You can visit time to time for the most recent updates.

Get More Related Updates

CAT Notification CAT Eligibility Criteria
CAT Syllabus CAT Colleges List
CAT Preparation Books CAT Coaching Institutes

Leave a Reply

Your email address will not be published.