BITSAT Previous Year Question Papers With Solutions PDF Model Test Paper

BITSAT Previous Year Question Papers

BITSAT previous year question paper with solutions will help all the students for their exam preparation. Through this page we are offering you PDF of Model Test Papers.

Birla Institute of Technology and Science Admission Test (BITSAT) is conducted by BITS for those students who are interested to take admission in BITS, candidates can get BITSAT Previous Year Question Papers from here and start their exam preparation with these papers.

The team of recruitmentlauncher.com put their efforts to gather these question papers with solutions for their visitors help.

BITSAT Model Test Paper With Solutions:

1. From a point P on a level ground, the angle of elevation of the top tower is 30º. If the tower is 100 m high, the distance of point P from the foot of the tower is:

a)    149 m

b)    156 m

c)    173 m

d)    200 m

Answer: 173 m

2. The angle of elevation of the sun, when the length of the shadow of a tree 3 times the height of the tree, is:

a)    30º

b)    45º

c)    60º

d)    90º

Answer: 30º

3. There is 60% increase in an amount in 6 years at simple interest. What will be the compound interest of Rs. 12,000 after 3 years at the same rate?

a)    Rs. 2160

b)    Rs. 3120

c)    Rs. 3972

d)    Rs. 6240

e)    None of these

Answer: Rs. 3972

4. What percentage of numbers from 1 to 70 have 1 or 9 in the unit’s digit?

a)    1

b)    14

c)    20

d)    21

Answer: 20

5. A hollow iron pipe is 21 cm long and its external diameter is 8 cm. If the thickness of the pipe is 1 cm and iron weighs 8 g/cm3, then the weight of the pipe is:

3.6 kg

3.696 kg

36 kg

36.9 kg

Answer: 3.696 kg

6. Rotation of a geosynchronous satellite means its

a)    Drift from stationary position

b)    Wobbling

c)    Three-axis stabilization

d)    Three-dimensional stabilization

Answer: Wobbling

7. Power received from Sun per m2 surface area of a geosynchronous satellite in nearly __________ watt.

a)    100

b)    500

c)    2000

d)    1000

Answer: 1000

8. ZL = 200 Ω and it is desired that Zi = 50 Ω The quarter wave transformer should have a characteristic impedance of

a)    100 Ω

b)    40 Ω

c)    10000 Ω

d)    4 Ω

Answer: 100 Ω

9. A broadside array operating at 100 cm wavelength consist of 4 half-wave dipoles spaced 50 cm apart. Each element carries radio frequency current in the same phase and of magnitude 0.5 A. The radiated power will be

a)    196 W

b)    73 W

c)    36.5 W

d)    18.25 W

Answer: 196 W

10. A large clearance Volume in a reciprocating compressor results in

a)    Reduced volume flow rate

b)    Increased volume flow rate

c)    Lower suction pressure

d)    Lower delivery pressure

Answer: Reduced volume flow rate

11. Intercooling in gas turbines

a)    Decreases net output but increases thermal efficiency

b)    Increases net output but decreases thermal efficiency

c)    Decreases net output and thermal efficiency both

d)    Increases net output and thermal efficiency both

Answer: Increases net output and thermal efficiency both

12. The graphite rods in the nuclear reactor

React with U to release energy

Produce neutrons

Undergo combustion which triggers the nuclear fission

Convert fast moving neutrons into thermal neutrons

Answer: Convert fast moving neutrons into thermal neutrons

13. The hottest part of the gas flame is known as

a)    Luminous zone

b)    Dark zone

c)    Blue zone

d)    Non-luminous zone

Answer: Non-luminous zone

14. The inert gases are ____ in water

a)    Sparingly soluble

b)    Insoluble

c)    Soluble

d)    None of these

Answer: Sparingly soluble

15. The high reactivity of fluorine is due to

a)    Its high electro negativity

b)    Small size of fluorine atom

c)    Availability of d-orbital’s

d)    Strong F – F bond

Answer: Its high electro negativity

NOTE: To get the BITSAT Previous Year Question Papers with Solutions PDF visitors can visit the given link below and download the PDF file.

Download PDF of BITSAT Previous Year Question Paper

Find More Related Details

Career Success Tips Top 100 Engineering Colleges
BITSAT Counselling How To Become Engineer In India

Leave a Reply

Your email address will not be published.